Då ska vi ha en genomgång av olika rengöringsmedel men vi börjar med grunderna

Vad är rengöringsmedel?

Rengöringsmedel är ett samlingsnamn för olika former av rengöring. Vi kommer först och främst fokusera på rengöring i samband med underhåll och målning. PH-värdet spelar en stor roll när det kommer till rengöringsmedel. Det finns pH-neutrala rengöringsmedel, såsom de flesta diskmedel. Dessa har fördelen att de är milda mot huden men har också en mindre kraftfull rengörande verkan. Majoriteten av rengöringsmedel för hushållsbruk är basiska, dvs har ett pH-värde över 7.

Basiska rengöringsmedel

Basiska rengöringsmedel löser upp fettbaserad smuts, och känns hala på fingrarna. De kallas ibland för avfettningsmedel. LUT är ett annat ord för vattenlösningar av basiska kemikalier. Exempel på basiska rengöringsmedel för hemanvändning är såpa, tvål, och kaustiksoda eller propplösare. Kaustiksoda har ett pH på 14, vilket är extremt basiskt och innebär att ämnet är starkt frätande, eller mer korrekt, etsande. Därför krävs korrekt skyddsutrustning vid användning av kaustiksoda.

Sura rengöringsmedel

Det finns också sura rengöringsmedel, med ett pH under 7. Några exempel är ättika, vinäger och citronsyra. Dessa lämpar sig huvudsakligen för borttagning av kalk, rost och salt. Sura rengöringsmedel kan vara frätande och kräver korrekt skyddsutrustning. De känns ofta sträva på fingrarna.

Övriga rengöringsmedel

Även lösningsmedel spelar en viktig roll som rengöringsmedel. Vatten, etanol och terpentin är några av de vanligaste lösningsmedlen. Principen om lika löser lika gör att även oljor kan användas för att tvätta bort oljebaserade fläckar.

Rengöringsmedel representerar huvudsakligen den kemiska komponenten i Sinners cirkel som är en modell för hur olika faktorer påverkar resultatet vid rengöring. Cirkeln består av de fyra komponenter – kemikalier, mekanisk bearbetning, temperatur och tid – som krävs för att nå ett resultat vid rengöring av textilier, utrustning och lokaler.

Vad har vi?

Jag tycker att en bra början när det kommer till rengöring är Engwall o Claessons Linoljesåpa. Det är en förtvålad linolja, tillverkad på traditionellt vis.

Passar för all typ av rengöring i hemmet samt grovrengöring i bilen, båten, mm. Behandling av s.k. skurgolv av furu och gran.

Rengöring av penslar och färgborttagning. Jag har även fått liv i stenhårda penslar med torkad färg. Så den är verkligen toppen.

Något många missar är att underhållstvätta sina snickerier och fasader. Det kan tyckas ta lite tid men många gånger så förlänger man livstiden på färgen vilket gör att man egentligen sparar tid, miljö och pengar.

Till detta skulle jag rekommendera Japes Underhållstvätt eller tvätt direkt.

Underhållstvätt för fasader av trä, puts, tegel eller plåt samt andra byggnadsdelar såsom vindskivor, staket, underslag, snickerier, dörrar, portar, fönster, markiser, trädgårdsmöbler, inredning, möbler, golv m.m. Även för övrig rengöring av måttligt nedsmutsade ytor ute och inne. Rengöringsmedel som effektivt löser och avlägsnar fett, smuts, rester av mögel etc. Biologiskt nedbrytbar, fri från fosfater. Skonsam mot känsliga material, etsar ej. 

Är det däremot dags att tvätta inför målning så har vi Jape Målningstvätt för tvättning av fasader och andra ytor innan målning, t.ex. vindskivor, staket, underslag, snickerier, dörrar portar, fönster mm. Även till övrig rengöring av hårt nedsmutsade ytor ute och inne.

Alkaliskt rengöringsmedel som effektivt löser och avlägsnar fett, smuts, rester av mögel etc. Mattar målade ytor och förbättrar därmed vidhäftningen för färgen. Tvättade ytor blir efter sköljning och torkning ett utmärkt underlag för målning. Biologiskt nedbrytbar, fri från fosfater. pH 12 i brukslösning. Kan etsa glas om det torkar in, kan missfärga obehandlat trä och påverka vissa metaller t.ex. förzinkad plåt och aluminium. 

Det finns så klart en oändlig uppsjö med olika rengöringsmedel så för att inlägget inte ska bli allt för långt så kan ni titta in till oss i butiken så berättar vi mer.