En bra pensel eller roller är lika viktigt som en bra färg. Men när vi är klara med målningen slarvara vi ofta med att ta hand om våra verktyg. Det är varken bra för plånboken eller för miljön. Det första du skall göra är att tvätta rollern eller penseln i lite vatten innan du använder den. I rollerns fall får du bort eventuellt löst ludd som du inte vill ha i väggen. När du tvättar penseln kryper vattnet upp och lägger sig som ett lock under blecket. Detta förhindrar att färg kryper upp och torkar under blecket och på så sett förlänger penselns livslängd och kvalité.

När du målat klart drar du av så mycket färg från rullen eller penseln tillbaka ner i färgburken. Var noga här för här har du många kronor att spara. Därefter torkar du av så mycket du kan på en trasa, pappbit eller bräda. Slutligen kan du skölja i vatten. Försök att använda så lite vatten det bara går. Ställ gärna penseln i en burk med vatten och låt färgen sjunka ner till botten av burken. Vi vill ha ut så lite färg det bara går i avloppet. Målar du ofta kan det vara bättre att lägga penseln och rollern i en lufttät påse. Har du en liten så kallat tigerrulle och en gammal handske kan du tvinga in rullen i ett av gummihandskens fingrar. Då håller den nästan hur länge som helst.

Är det istället oljebaserade färger. Ställ penseln i vatten, eller lägg den i en påse i frysen. När du skall rengöra den så gör du på samma vis som med vattenlöslig färg. Dra av så mycket färg som möjligt först tvätta sen i penseltvätt eller såpa.